Saimme kulttuurivalmennusta käytännön asioihin liittyen. Paikallisista tavoista ja asioimisesta viranomaisten kanssa, sekä ruoka- ja juomakulttuurista koostuva tietoisku oli kyllä tarpeen. Se, mitä olimme havainnoineet käydessämme katsomassa asuntoja, oli jokseenkin paikkaansapitävää.Slaavilainen suurpiirteisyys ei ollut aivan sitä, mihin olemme Suomessa tottuneet. Eihän se niin paha juttu ole, jos asiat hoidetaan pilkulleen?

Ostrava kuuluu Sleesian alueeseen. Muita alueita ovat Määri ja Böömi. Tsekki on kauttaaltaan vuorien ympäröimä maa, jossa on mannerilmasto. Lauha talvi ja kuuma kesä. Mitä kaikkea tähän väliin mahtuu, se varmaankin meille selviää.

Keskutelimme mm. turvallisuusasioista, naisten asemasta ja kielen opiskelun hyödyllisyydestä. Tsekissä ja varsinkin Ostravassa pääsääntöisesti kieli on tsekki. Ostoskeskuksen kaupoissa vain hyvin harvoissa saa palvelua englanniksi, joissakin ravintoloissa ja kahviloissa voi löytyä englannin kielen taitavaa henkilökuntaa.

Jouluna on tapana viedä omalääkärille viinipullo "varkain", ilman suurempaa huomiota. Tämä koetaan kiitoksena vuoden varrella saaduista palveluista. Eurooppalainen sairaanhoitokortti (Kela) ei takaa sitä, että hoitoa saa, kun sitä tarvitsee. On siis hyvä olla varasuunnitelma.

Ravintolan tippikulttuuri on oma lukunsa. Tippiä ei jätetä pöytään, vaan se lisätään ravintolalaskun loppusmmaan. Summan voi päättä itse, tai jos on saanut mielestään huonoa palvelua, sen voi jättää antamatta. Ruoka on todella raskasta, tosin kasvisravintolakin löytyy ja salaattibaarikin, jos kevyempää ravintoa välillä halajaa.

Saimme siis hieman hyödyllistä lisätietoa paikallisista tavoista toimia erilaisissa tilanteissa.