Olen toistaiseksi onnistunut välttämään aika hyvin perinteistä tsekkiläistä ruokaa. Tämä johtuu siitä, että olemme tähän saakka tehneet ruokaa kotona. Mieheni käy päivittäin syömässä työkavereidensa kanssa lounaan, mutta minulle riittää yksi lämmin ruoka päivässä ja syön sen päivällisaikaan.

Isommissa marketeissa, jotka ovat usein kauppakeskusten yhteydessä, on aika hyvät valikoimat juureksia, kasviksia ja hedelmiä. Erilaista lihaa ja kanaa löytyy myös aika hyvin. Sen sijaan kalatuotteita en juurikaan ole löytänyt muualta, kuin Lidlistä ja sieltäkin vain lohta vakuumiin pakattuna.

Ruisleipää en ole nähnyt missään. Leipävalikoimat muuten ovat hyvät. Aivan valkoista sämpylää on tarjolla joka kaupassa ja sen lisäksi erilaisia patonkeja, vuokaleipiä, sämpylöitä ja sitten jotain isompia leipiä, joista ei oikein ota selvää, mitä niihin on laitettu. Onneksi sämpylöissä ja patongeissa on usein siemeniä ja jotkut jopa värinsä perusteella kokojyväviljaa. Leivonnaisia olemme vähemmän ostaneet, koska olen leiponut jotain itse. Jokunen pulla jäi syömättäkin, kun se maistui mielestäni "kaapille". Ulkona emme ole juurikaan siis syöneet, mutta eilen kävimme yhdessä lounaalla kauppakeskuksessa.

Wok-ruokapaikan kana-sieniwokki oli ihan hyvää, mutta aika suolaista. Suolapitoisuus on aika korkea muutenkin valmiissa ruoissa ja mausteseoksissa, joita olen välillä sortunut käyttämään laittaessani ruokaa.

Joidenkin kauppakeskusten ulko-ovien läheisyydessä on pieniä kojuja, joissa myydään kaikenlaisia valmiita lihatuotteita. Esillä ovat yleensä valmiiksi paistetut tai savustetut lihat ja makkarat. Vielä toistaikseksi on ulkoilman viileys pitänyt ne hyväkuntoisen näköisenä, mutta kevät alkaa olla tulossa... Kauppias on usein originelli ja saattaa lämmikkeeksi nappailla omia eväitä, tupakka suussa sauhuten.

Janoon ei Ostravassa pääse nääntymään. Joka kaupassa on hyllyittäin vesiä (maustettuja ja maustamattomia), limsaa, mehuja, olutta, viiniä, kuohuviinä, siideriä, juomasekoituksia ja väkevämpääkin. Meidän lähikaupasta Penny-marketista saa vaikka viskiä mukaansa iltasella kauppareissulla, jos siltä tuntuu...ja onhan se joskus tuntunutkin, mutta jäänyt hyllyyn.